Wat een vraag?!!!
Maar toch een vraag waar veel mensen mee geconfronteerd worden vandaag: wanneer je je curriculum vitae opstelt, wanneer je de vrouw van je leven tegenkomt op straat en stotterend je eerste woorden uitbrengt, wanneer je een nieuwe collega verwelkomt, wanneer je de papieren voor je nieuwe levensverzekering aan het invullen bent, wanneer je de medewerker in het dierenasiel moet overtuigen dat jij de geschikte kandidaat bent om die arme puppy mee naar huis te nemen, wanneer je het nieuwe vriendje van je dochter tracht duidelijk te maken dat er niet gerotzooid wordt met je dochter, misschien zelfs wanneer je ’s ochtends voor de spiegel je tanden staat te poetsen bent.
Ik denk dat het niet verwonderlijk is dat mensen die te kampen hebben met een burn-out, depressie, verslaving, noem maar op, zich deze vraag ook stellen. Vaak zijn zij zichzelf door omstandigheden een stukje kwijtgespeeld.
Ikzelf was op de vlucht van een deel van me, om vervolgens door mijn verslaving mijn andere deel ook nog eens kwijt te raken. Eens je met een verslaving te kampen hebt, zal dit beestje alles doen om te overleven. Waarden die voor mij belangrijk waren, zoals eerlijkheid, verantwoordelijkheidszin, dankbaarheid, enz. werden volledig naar de achtergrond geschoven, opdat mijn beest zich kon blijven voeden. Mooie karaktereigenschappen zoals vriendelijkheid, geduld, flexibiliteit, werden door mijn beest met de grond gelijk gemaakt. Door mijn verslaving, door ‘mijn beest’ werd ik als het ware iemand anders. Waarom iemand anders worden?  Ik zei het al: ‘mijn beest’ zal alles doen om te overleven.
En dan weet je niet meer wie je bent.
Het is je misschien reeds opgevallen, maar ik heb al in verscheidene publicaties het volgende geschreven: “Gelukkig ben ik meer dan een verslaafde!”
Het is ontzettend belangrijk om die ‘meer dan een verslaafde’ een invulling te geven, of eerder terug te vinden.
Het is namelijk in dat gegeven waar ik de kracht moet zoeken om de rest van mijn jaren nuchter te kunnen doorbrengen, niet in het gegeven van een ‘herstellend alcoholieker’ te zijn.Dus hier gaan we: Ik ben Thomas, ik ben sociaal, vriendelijk, en grappig.
Gefeliciteerd Thomas, u behoort tot 99,9% van onze bevolking.(het overige percentje dat niet beantwoord aan bovenstaande eigenschappen, moet wel sociopaat ofzoiets zijn)
Wie ben ik? Best wel een moeilijke vraag om te beantwoorden, nietwaar?
Een gemakkelijke oefening die ik heb gedaan: neem een stuk papier, steek hem in je broekzak. De komende twee weken neem je dit papier overal mee naartoe. Iedere keer wanneer je in een situatie komt, en vaststelt: “Hé, ik heb zo gehandeld” schrijf je de karaktereigenschap op die ertoe heeft geleid dat je zo hebt gehandeld. Ga in gesprek met mensen. Kijk in de spiegel. Wees eerlijk. Schrijf alles op. Ik had twee lijstjes: positief en negatief. En ik kwam wel aan een 20-tal karaktereigenschappen.
Het resultaat voor mezelf was werkelijk verrassend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s